Groc Teatre torna a escena amb TOURMALET al Teatre Micalet
La companyia Groc Teatre torna a escena. Ho fa sobre les taules del Teatre Micalet i amb un text que li va donar grans èxits al seu director, Miguel Ferrando, en ser seleccionat inicialment per formar part del festival Russafa Escènica 2017. Si bé és cert, la versió que presenta ara el director, molt més treballada tant en el profund dels personatges, com en el desenvolupament del text, temps i espai de representació, puja a escena aquesta vegada a tres protagonistes, en comptes de dos. Herois del ciclisme: Luis Ocaña, Poulidor i Bartali reflecteixen l'heroisme que aquests professionals desprenen. El director extrapola les seves històries, per portar-les a la realitat amb la mirada posada en la duresa d'aquesta pujada que suposa el Tourmalet i l'intens contrast que guarda amb els obstacles de la vida diària.
Les vides d'aquests ciclistes sobre la bicicleta i la seva experiència entorn de la mítica pujada al famós Tourmalet en el Tour de França són l'excusa per al desenvolupament d'una història que traspassa l'esportiu. Els personatges es converteixen en motor d'inspiració per al gran públic que segueix un esdeveniment internacional d'aquesta envergadura.
Es dóna la circumstància que cadascun dels ciclistes representats té la seva particular història amb la muntanya. Luis Ocaña es va fer amb el Tour en 1973, després d'estar gairebé a punt d'aconseguir-ho en 1971. La seva ambició i rivalitat amb Eddy Merckx no l'hi van permetre, acabant en una greu caiguda que li va obligar a la retirada. El cas de Poulidor, coetani d'Ocaña, va anar encara més particular al no haver guanyat mai la prova però acabar segon i tercer en diverses ocasions, sent el seu principal rival Anquetil. Bartali tampoc va passar de puntetes per la prova, pujant-se al podi en 2 ocasions. Si bé és cert que la notícia transcendida després de la seva mort va contribuir a fer créixer la seva llegenda. Quan tots creien que era ciclista del règim de Mussolini, l'italià va ajudar a salvar a més de 800 jueus dels camps de concentració alemanys amagant passaports en el quadre de la seva bicicleta.
Ocaña, Poulidor i Bartali. Cadascun amaga un història particular, un secret amagat entre les corbes del Col du Tourmalet. El port de muntanya més famós del Tour de França que des de 1910 roman inamovible enfront del pas dels ciclistes i que guarda grans històries de “pujades i baixades i alguna caiguda inevitable”.
Héctor Fuster, Robert Roig i Guilli Zavala, tres protagonistes sobre la bicicleta
Sobre l'escenari 3 actors formats a l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València, amb llarga trajectòria professional en teatre i televisió. Héctor Fuster ha treballat en pràcticament totes les grans companyies i teatres de la ciutat de València, destacant el seu paper en El Geperut de Notre Dame de Bambalina Teatre i la recent guanyadora del MAX L'aneguet Lleig. La seva cara, habitual de Canal 9, tornarà a ser rellevant en 2019, gràcies a un projecte en ple desenvolupament. Guille Zavala ha finalitzat la gira de l'obra Los Cuatro Jinetes del Apocalipsis, adaptació de la novel·la de Blasco Ibáñez, dirigida per Inma Sancho i produïda pel Institut Valencià de Cultura. Robert Roig compagina el seu treball en el teatre amb el seu paper protagonista en la nova sèrie infantil d' À Punt, Els Biters, produïda per Albena Teatre.
L'interès de Miguel Ferrando per portar aquesta història a escena es va forjar durant un taller d'escriptura de Jorge Picó Puchades a l'ESAD, i amb la mirada posada en la seva interpretació en el teatre des del primer moment. L'interès per la bicicleta del director és fruit de la passió contagiada per la seva mare després de llargues vesprades d'estiu veient ciclisme. Així és com aquest esport èpic va arribar a la ment del director fins a convertir TOURMALET en el text que ara estrena.
Per a Ferrando “TOURMALET és pura adrenalina. Els tres actors es buiden literalment sobre la bicicleta. Crec que els espectadors, aficionats al ciclisme, van a gaudir moltíssim, però encara més la gent que desconega tots els secrets d'aquest esport. Les llegendes de superació, les històries desconegudes, les persones darrere de l'èpica. Les misèries també. És un petit homenatge a les derrotes. A aixecar-se de nou. A ser un heroi en l'ombra. TOURMALET no parla de ciclisme, utilitza el ciclisme com a excusa per parlar de la vida. Estem molt orgullosos del treball que estem fent i tenim moltes ganes de rebre el feedback del públic”.
Sobre Groc Teatre
Miguel Ferrando va fundar Groc Teatre al mateix temps que desenvolupava la seva carrera acadèmica a l'ESAD (Escola Superior d'Art Dramàtic de València) en l'especialitat de direcció escènica i dramatúrgia. Ferrando es va interessar pel teatre des de molt petit. “Fer teatre és conèixer-nos a nosaltres mateixos. L'escriptura és un procés revelador, però és encara més revelador quan les paraules prenen cos i es transformen a través dels actors. Són vivències úniques que només existeixen una vegada i és increïble estar aquí, viure aquests moments i atresorar-los”, confirma Ferrando.
Director i guionista, va escriure la seva primera obra als 14 anys. Es va llançar a nivell professional anys més tard. Va estrenar TOURMALET en el festival Russafa Escènica 2017. El seu últim èxit va ser Genovese. Una obra de gran transcendència social per posar en el punt de mira la realitat de la violència de gènere que es va estrenar a la fi de 2017 en la Sala Ultramar i ha estat representada posteriorment pel seu text reivindicatiu i de defensa dels drets de la dona.
Miguel Ferrando ha estrenat més de 10 títols entre els quals destaquen: La Navaja de Ockham; Un amigo de verdad; Buena suerte señor Gorsky; Des Moines; ¿Y por un millón?; Jaleo; Genovese i TOURMALET.
TOURMALET, escrita i dirigida per Miguel Ferrando Rocher Estreno: dimecres 23 de maig 2018 a les 20.30h Teatre Micalet - C/ Guillem de Castro, 73. Valencia Passes: Del 23 al 27 de maig • Dimecres, dijous y divendres 20.30h • Dissabte i diumenge 20h |