TEATRO
Dansa, teatre de text o musical en la V edició de Via Escènica, programa de residències creatives vinculat a Russafa Escènica Festival de Tardor
Deu municipis de València acullen assajos i processos creatius amb la intervenció de veïns en una iniciativa que impulsa el paper actiu de la ciutadania en la cultura
REDACCIÓN
2025-07-01

Al calor del mes de juliol i de l'acollida de 10 municipis de la província de València, arranca la 5ena edició de Via Escènica, el programa de residències creatives i participació ciutadana vinculat a Russafa Escènica Festival de Tardor.
Les icòniques peces breus que després es representaran en espais no convencionals, dins de la programació del popular festival valencià, formen part d'una proposta 360°, que ofereix als artistes noves oportunitats de contactar amb el públic i que va més enllà del concepte passiu d'espectador.
Alboraia, Aldaia, Alfafar, Almussafes, Alzira, Benifaió, Foios, Quart de Poblet i Rafelbunyol repeteixen aquesta experiència que enguany suma a Alaquàs. "Estem molt agraïts als pobles que han decidit recolzar la creativitat escènica sense saber encara si altres institucions superiors, provincials o autonòmiques, aportaran cap inversió. La vida cultural no es pot aturar per ajustar el seu ritme als retards constants en la burocràcia i les decisions de les altes instàncies de les administracions públiques", explica Marta García, responsable de mediacions i co-organitzadora de Via Escènica junt amb Santi Ribelles i Aurelia Díaz.
L'equip reconeix que, a dia de hui, el programa és deficitari. Es manté a costa de la vocació dels membres que es dediquen a organitzar-lo, implementar-lo i gestionar-lo. Una situació insostenible a llarg termini. Però la satisfacció dels municipis participants a les darreres edicions i la necessitat d'acompanyament que tenen els artistes els han fet tirar endavant amb la cinquena edició.
ESCOLES D'ESPECTADORS I DINAMITZACIÓ DE L'ESCENA
Municipis com Alboraia, Aldaia, Almussafes o Foios, participants des de 2021, o Alzira i Benifaió, que es van unir en la segona edició, demostren el seu compromís amb l'escena i amb un concepte de cultura més participatiu.
A més de proveir als artistes amb un lloc de treball al llarg de la residència creativa en juliol, els pobles conformen Grups d'Observació on s'inscriuen entre 5 i 15 veïns. "Hi ha gent molt variada i moltes persones que repeteixen. Els encanta tornar perquè estan aprenent moltíssim en tindre l'oportunitat de veure cada any el procés creatiu d'espectacles ben diversos, des de la dansa al teatre de text, la ficció o l'autoficció, el teatre d'objectes i el documental..." explica García sobre el que, involuntàriament, s'ha convertit en una mena d'escola d'espectadors.
En les primeres sessions de mediació, el públic comparteix les seues experiències i opinions sobre el tema principal de l'obra. "Per exemple, en Rafelbunyol anem a tindre una peça que parla de la memòria i la primera activitat consisteix en fer una passejada pel poble per a que els veïns, de diferents perfils demogràfics, li conten a l'artista els records, les experiències vitals que associen a certs espais públics. D'alguna manera, l'obra ja naix marcada i vinculada al municipi", comenta la co-organitzadora de Via Escènica. Més tard vindran noves sessions en les que podran veure extractes d'escenes per comentar com avança la creació de l'espectacle i compartir les seues impressions també com a espectadors, testant la recepció de la proposta.
Un altre tipus de participació ciutadana és el treball amb grups poblacionals específics. "En Alfafar es va a desenvolupar un projecte de dansa contemporània i arts en moviments que parla de la solitud de les persones grans. Així que, amb ajuda de la Regidoria de Benestar Social, anem a involucrar a beneficiaris de residències de dia i programes per a majors, acostant-los a l'art i animant-los a compartir les seues vivències per a enriquir i veure com funciona el material que treballa la creadora de l'obra", assenyala la responsable de les mediacions.
Són només dos mostres d'intervenció d'una iniciativa que ajuda a incrementar el paper actiu de la ciutadania en la cultura, treballant també altres facetes com la programació.
En setembre, quan s'estrenen en Russafa Escènica Festival de Tardor les peces breus creades este estiu, cinc persones del Grup d'Observació aniran a València per a veure-les totes, excepte la que ha acollit el seu poble en residència creativa. I hauran de triar dos espectacles més per a programar-los al seu municipi en 2026, tenint en compte alguns dels criteris que moltes vegades han de valorar els tècnics i gestors culturals quan es dediquen a conformar una oferta cultural. Açò permet establir un circuit provincial on es representen els espectacles que formen part del programa.
"Alguns participants ens conten que en les primeres edicions només pensaven en si els havia agradat l'espectacle a l'hora de triar-lo. Després, en si podia agradar a la resta del poble. I, amb l'experiència, han incorporat aspectes com la diversitat respecte a la oferta cultural habitual del municipi o la possibilitat de despertar l'interès en certes disciplines de les arts escèniques amb menys oportunitats d'arribar al públic general", expliquen des de l'organització del programa vinculat a Russafa Escènica, satisfets de comprovar com s'amplia la mirada i creix el valor atorgat a les arts escèniques en conèixer-les des de dins.
CREADORS EMERGENTS I ARTISTES CONSOLIDATS QUE ES LLANCEN A EXPERIMENTAR NOVES FACETES
La popularitat del programa de peces curtes en espais no convencionals de Russafa Escènica Festival de Tardor atrau a companyies emergents que volen donar a conèixer el seu treball. Però també a intèrprets i creadors consolidats, que s'arrisquen a experimentar i mostrar noves facetes en aquest format. De manera que Vivers ofereix l'oportunitat de que joves i veterans aprenen els uns dels altres. Una barreja dels dos perfils es pot trobar en les 10 peces seleccionades.
Després de 30 anys de trajectòria especialitzada en teatre d'objectes i titelles per a la primera infància, Elisa Matallín es llança al buit d'adreçar-se per primera vegada al públic adult amb Remembrança, acollit en residència creativa a Rafelbunyol i inspirat pel llibre de memòries de la poeta i defensora de la llengua Carmelina Sánchez, Matèria Bretanya. També és veterana la creadora Amparo Vayà, autora i directora d'Un segle de abismes, producció pròpia del festival junt al CCCC en 2021. Ara prova aquest format breu amb Un altre dia diví!, una comèdia sobre una actriu madura confrontada a una vella glòria de la direcció d'escena interpretats per Laura Useletti i Toni Misó que tindrà la seua residència creativa en Almussafes.
Un altre nom assentat de l'escena valenciana és Mertxe Aguilar. La directora, autora i actriu es va postular al programa Via Escènica per poder dur a terme el muntatge de Sapiens, comèdia amb la què va guanyar el VIII Torneig de Dramatúrgia 2024 de l'IVC i que treballarà en Quart de Poblet durant el mes de juliol.
Mentre que Aldaia viurà el procés creatiu de A qué sonaremos cuando ya no estemos, que es convertirà en la tercera peça de Vivirei Teatre, projecte personal de l'actriu, dramaturga i directora d'escena Iria Márquez. Una proposta que mostra les dificultats dels músics per desenvolupar professionalment les seues inquietuds, al temps que busseja en la memòria sonora col·lectiva.
En l'apartat d'emergents, la ballarina Marta Sofia Gallego crearà en Alfafar la peça de dansa contemporània Dolores, Remedios y Consuelo, on té un especial protagonisme el folklore tèxtil com a fil conductor i la solitud en l'edat madura com a temàtica. Ángel Lara, també des de la dansa i les arts en moviment, investigarà en Alboraia el món del joc com a eina de construcció de la identitat en la infància per a plasmar-ho en l'espectacle Relé.
Les joves creadores Paula López Collado i Candela Herrero parlen amb humor i ironia sobre el vertigen de créixer i formular un desig front el pastís d'aniversari en Two girls one cake, amb residència creativa en Alzira. Mentre que Tània Fortea i Mauro Cervera es llancen a escriure, dirigir i interpretar Dutxa, una comèdia sobre la possibilitat (o no) de sobreviure als propis records i errors quan la vida sembla que se'n va. Un projecte que duran a terme durant l'acollida a Alaquàs. I Maria Covadonga proposa una distòpia sobre apagades i persones que treballen com a generadores d'energia en Una vida para vivir, que tindrà el seu procés creatiu en Benifaió.
Per últim, l'opera i el teatre independent fan crush (o crash, segons es mire) en No-Diva un micromusical que retrata l'experiència de la pròpia creadora i intèrpret, Marta Estal, en tractar de portar endavant una carrera dins de la lírica alhora que impulsa projectes propis per acostar la música clàssica al públic general. Una paròdia autobiogràfica que acull en residència creativa Almussafes.
Són les deu propostes que conformaran la programació Vivers de la XV edició de Russafa Escènica i que este estiu creixeran amb l'ajuda dels veïns i el suport dels municipis que es sumen al programa Via Escènica per impulsar la creativitat valenciana.
También te podría interesar...